Очаквам да започне по-драстичен спад на инфлацията. Вече три седмици цените

...
Очаквам да започне по-драстичен спад на инфлацията. Вече три седмици цените
Коментари Харесай

Икономическият министър очаква драстичен спад на инфлацията

„ Очаквам да стартира по-драстичен спад на инфлацията. Вече три седмици цените на едро падат и изключително последната - много фрапантно. Получихме и данните за февруари, където генерално цените на производител падат ужасно фрапантно. Инфлацията за февруари за цени на производител е единствено 8,9%, като там пикът е бил 56% през септември “, сподели министърът на стопанската система Никола Стоянов.

Срещу високите цени Министерството на стопанската система предлага промени - с минимална надценка да се оферират артикули от 17 групи храни. 

„ Стремили сме се това да са артикули от първа нужда, защото концепцията на закона е минимална административна интервенция в пазара. Да подсигуряваме, че ще има на в действителност търпима цена кашкавал, мляко, кисело мляко и така нататък Ще може да подсигурява, че всеки ще може да си ги разреши. Изключват се заместващи и имитиращи артикули “, сподели министър Стоянов в ефира на bTV. 

По думите му консуматори ще усетят тази мярка незабавно след приемането ѝ. Идеята е тя да работи 6 месеца, до момента в който се възстановяват цените. Бизнесът обаче отхвърля мярката.

„ Принципно и аз съм заявил, че съм срещу такива непазарни механизми. Истината е, че до такива ограничения може да се пристъпи единствено в последна обстановка. Наблюдавайки, че суровините поевтиняват, три седмици поевтиняват цените на едро, а цените на дребно не, считаме, че обстановката в действителност е последна “, сподели Никола Стоянов. 

„ Ако видите, че октомври разликата сред цени на едро и дребно е била примерно 15%, а в този момент от една страна нарастват цените, а от друга надценките се качват фрапантно, е ясно, че има деформиране в тази част на веригата на доставки до крайния клиент “, добави той.

Бюджетът за 2023 година, който ще внесе служебното държавно управление, ще бъде с 3% недостиг, безапелационен е министър Стоянов. По думите му фокусът ще бъде върху оптимално прилепяне на сивия бранш и изсветляване на бизнеса и икономисване от държавната администрация.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР